Четири страни от средиземноморския Европейски съюз - Италия, Гърция, Малта и Кипър, разпространиха съвместно изявление относно спора за това кой в Европа трябва да им помага в справнето с притока на търсещи убежище, предава Associated Press.

В изявлението си Италия, Гърция, Малта и Кипър повтарят позициите си, че "не могат да се присъединят към идеята, че страните на първо влизане са единствените възможни европейски държави за прием на нелегални имигранти“. Те добавят, че броят на мигрантите, приети от други държави-членки на ЕС, "представлява много малка част от действителния брой незаконни пристигащи“.

Четирите държави осъдиха операциите на частни благотворителни организации, "действащи напълно независимо от компетентните държавни органи“, за да спасяват стотици мигранти в морето.

Седмици наред новото правителство на Италия бе в спор с правозащитници, които прибират на кораби бедстващи мигранти в централната част на Средиземно море. Страните, под чийто флаг плават корабите, трябва да приемат мигрантите, а не Италия, позиция, срещу която хуманитарни групи, правни експерти и активисти за правата на човека яростно се противопоставят.

След като пренебрегна многократните искания за прием на мигрантите, Италия насочи три кораба към пристанища в южната част на страната, като първоначално допусна да слязат само онези, които се смятат за уязвими, включително непълнолетни и хора със заболявания. В крайна сметка всички бяха допуснати да влязат в Италия. Но четвърти кораб, Ocean Viking, остана в международни води и в крайна сметка се отправи към Франция след почти три седмици в морето, като най-накрая акостира в петък в пристанището на Тулон.

Епизодът с Ocean Viking доведе до дипломатически конфликт между Италия и Франция, след като новият премиер на Италия Джорджия Мелони благодари на Париж за приемането на мигрантите, преди Франция да се съгласи да го направи.

Тогава френският вътрешен министър Жерар Дарманен обяви оттеглянето на Франция от механизма за "солидарност“, одобрен през юни за намаляване на натиска върху страни на първа линия като Гърция, Италия и Испания. Френските власти също обявиха нови гранични проверки с Италия.