В течение на изминалия ден Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) направиха опит да пробият отбранителната линия на руснаците на Ореховския участък на Запорожкия фронт. Грамотните действия на отбраняващите се, както и преимуществото им във въздуха са довели до това, че украинските формирования са загубили 40 единици бронирана техника, в това число четири танка Leopard 2A4, пише "Рибар“ в хрониката си за военните действия в руско-украинската война за последното денонощие.

В мрежата, както писа "Фокус“, се появиха кадри, за които се твърди, че са от отблъскването на вчерашната украинска  атака в посока Запорожие. Колона от около 10 танка, бронетранспортьори и бойни машини на пехотата е настъпвала към руските позиции на линията Работино-Върбовое от Малая Токмачка, но е била спряна от огъня на въоръжените сили на РФ.

Част от оборудването е взривено от мини и е изоставено от екипажите. Други са ударени от екипажи на артилерия и противотанкови екипи в горските пояси по селски пътища и в полета.

Неуспешната атака на ВСУ обаче е особено забележителна с това, че в нея са участвали поне два германски танка Leopard 2A4. Това е първото обективно доказателство за бойно използване на машини от този тип от украинските формирования.

Както отбелязва Telegram-каналът, появата на двойка "Леопарди“ в Ореховския сектор едва ли може да се нарече началото на пълномащабна офанзива. Силите на 9-ти и 10-ти армейски корпуси все още са на втора и трета линия, а отдавна познатите 65 омбр, 128 огшбр и 15 обр НГУ поемат главния удар.

Според "Рибар“, "засега тактиката на въоръжените сили на Украйна е подобна на намерението да се изтощи отбраната на руската армия чрез хвърляне на пушечно месо и впоследствие да се заемат важни тактически височини, от които ще бъде възможно да се развие настъпление. И докато продължават сблъсъците в района на Запорожие, въоръжените сили на Украйна най-вероятно подготвят нова атака някъде в друг участък от фронта“.

По-късно руското минист news pic 2
©
ерство на отбраната публикува кадри от поражението на същата украинска колона, която настъпва по линията Работино-Върбове от Мала Токмачка. Видеото ясно показва най-малко четири германски танка Leopard 2. От купола на един от тях се издига дим, което всъщност е първото потвърдено унищожаване на машина от този тип от руските сили.

В същото време три други Leopard 2, съдейки по видеото, също са били обездвижени: най-вероятно всички те са били взривени от мини и са били изоставени от екипажа. Според военния кореспондент Котенок техниката, свалена и унищожена от бойците на 58-ма армия на ВС на Руската федерация, се намира в "сивата зона“, откъдето не може да бъде евакуирана от никоя страна.

В същото време се съобщава за мощен взрив в град Уман, Черкаска област. Украинците твърдят, че става въпрос за граждански обект, а руснаците, че е военен и е поразена установка С-300 в една от местните индустриални зони. При всички положения от приложеното видео си личи вторична детонация, характерна за взривяването на боеприпаси.

В мрежата се появи видеозапис от вчерашното поражение на радара TRML-4D от зенитно-ракетната система IRIS-T с боеприпаси Ланцет. Кадрите показват удар на дрон в горната част на решетъчния бокс на станцията.

Това е радарът, който отговаря за търсенето, идентифицирането и обозначаването на цели. Без него пусковата установка, при липса на резервна станция или пълноценна многослойна противовъздушна отбрана, всъщност е сляпа.

Любопитно е, че позицията на комплекса е била близо до село Баратовка, на 26 км от линията на съприкосновение. Очевидно в този район IRIS-T отново се е опитвал да "хване“ самолетите на руските въздушно-космически сили, пускащ планиращи бомби по цели на десния бряг на Днепър.

Ситуацията на фронтовете:

На Старобелското направление продължават тежки боеве за опорните пунктове на ВСУ в горите край Кременная. Руските въздушно-десантни войски (ВДВ) използват управляеми боеприпаси и дронове камикадзе, за да унищожават украинска техника.

На Бахмутското направление северно от Бахмут продължават ожесточени боеве в района на Берховския язовир, където ВСУ не се отказват от опитите си да пробият отбранителните линии на въоръжените сили на Руската федерация и съобщават за определени успехи по фланговете с напредък до 1 километър.

В същото време в района на Клещеевка се водят ожесточени битки. По време на вчерашните сблъсъци, пише "Рибар“, руските формирования са понесли значителни загуби в убити и ранени. Освен това ВСУ продължават да извършват масиран обстрел на Бахмут.

Няма съществени промени в линията
©
на бойните действия на Донецкото направление - продължават боевете в Мариинка и Авдеевския укрепен район. В районите активно действат артилерия и фронтова авиация.

На Запорожкото направление в Ореховския сектор украинските формирования се опитват да пробият отбраната на 70-и и 291-ви полкове на 42-ра мотострелкова дивизия и 22-ра бригада специални сили на въоръжените сили на Руската федерация на линията Работино – Върбово.

През цялото това време въоръжените сили на Украйна успяха само да се движат малко, заемайки тактическа височина. В резултат подразделенията на въоръжените сили на Украйна са загубили повече от 40 бронирани машини, включително няколко танка Leopard 2A4.

Благодарение на добре изградената отбрана и подходи за миниране, по-голямата част от украинските механизирани части не са могли дори да се доближат до първата линия на руската армия, пише Telegram каналът.

В боевете южно от Малая Токмачка участват силите на 65-та механизирана бригада, както и новата 47-а бригада от 9-ти армейски корпус. За да усложнят снабдяването на групировката на ВС на РФ, украинските формирования са започнали да минират пътищата с магнитни мини DM-31.

Единственият район, където въоръжените сили на Украйна настъпват с успех, е Лобкове. Присъствието им се запазва там, откъдето щурмовите групи на 128-а гвардейска бригада се опитват да атакуват позициите на ВС на РФ край село Жеребянка.

Въпреки твърденията, че ВСУ търпят огромни загуби в личен състав и техника, включително в множеството минни полета, групировката на ВСУ все още има боеспособни резерви, включително формирования на 9-ти и 10-ти армейски корпуси, както и десантни формирования като част от тактическата група "Марун“, отбелязва "Рибар“.