Чешкото председателство в Съвета на ЕС ще има за приоритет организирането на среща на върха за възстановяване на Украйна и прилагане на план "Маршал" за тази страна. Това заяви вчера премиерът на Чехия Петър Фиала, цитиран от Франс прес.

"Бихме желали да организираме среща на върха за следвоенното възстановяване на Украйна с план "Маршал" за Украйна в присъствието на украинския президент Володимир Зеленски", каза чешкият министър-председател, чиято страна поема на 1 юли шестмесечното ротационно председателството на Съвета на общността.

Фиала обаче призна, че предварително условие за такава среща е мирът в Украйна.

"Управлението на кризата с бежанците, следвоенното възстановяване на Украйна, енергийната сигурност, засилването на европейската отбрана и сигурността на киберпространството" – ето някои от бъдещите приоритети на новото председателство, изброи ги той.

Ще трябва "да продължим натиска върху Русия, да пазим европейското единство в тази насока и да продължим подкрепата за Украйна", добави премиерът.

Страната му с 10,5 милиона жители поема председателската роля от Франция, а на 1 януари ще я предаде на Швеция.

От началото на руската инвазия през февруари Чехия е дала подслон на 300 000 украински бежанци и е доставила на Украйна оръжия за 142 милиона евро.

Превод и редакция: БТА