Премиерът на Чешката република Петр Фиала поясни в социалната мрежа Х, че вече са събрани средства за закупуването на първата партида от 300 000 снаряда за Украйна.

"Благодаря на всички страни, които се присъединиха към чешката инициатива за закупуване на боеприпаси за Украйна. Успяхме да съберем достатъчно средства, за да закупим първата партида от 300 000 артилерийски снаряда“, написа министър-председателят на Чешката република.

Той добави, че целта е да се доставят много повече боеприпаси в Украйна.

"Нашата работа и помощ за Украйна не свършва до тук. Ние продължаваме да търсим партньори, за да продължим да подкрепяме Украйна в смелата й борба срещу руския агресор“, подчерта Фиала.

Преди ден чешкият президент Петр Павел заяви, че съюзниците на Украйна са прехвърлили цялата сума, необходима за закупуването на 800 000 артилерийски снаряда.

На Мюнхенската конференция по сигурността Павел обяви, че Чешката република е открила до 800 000 снаряда от стандартен калибър на НАТО, които могат да бъдат изпратени в Украйна след няколко седмици, ако се намери финансиране за закупуването й.