Американският щат Калифорния може да е принуден да плати повече от 800 милиарда долара репарации, за да компенсира чернокожите си жители за поколенията на "прекомерна полицейщина, непропорционално лишаване от свобода и жилищна дискриминация“, съобщава Associated Press.

Предварителната оценка на черни икономисти е повече от 2,5 пъти годишния бюджет на Калифорния от 300 милиарда долара и не включва препоръчителните 1 милион долара на по-възрастен чернокож жител за здравни различия, които са съкратили средната им продължителност на живота. Цифрата също не се брои за обезщетяване на хората за собственост, несправедливо отнета от правителството или за обезценяване на чернокожи бизнеси, две други вреди, според работната група, назначена от губернатора на Калифорния.

Чернокожите жители може да не получат плащания в брой скоро, ако изобщо въобще, защото щатът може никога да не приеме изчисленията на икономистите. Работната група за репарации е планирана да обсъди числата в сряда и може да гласува за приемане на предложенията или да излезе със свои собствени цифри. Предложеното число идва от консултантски екип от петима икономисти и политически експерти.

За тези, които подкрепят репарациите, зашеметяващата сума от 800 милиарда долара, която икономистите предполагат, подчертава дълготрайната вреда, която са понесли чернокожите американци, дори в щат, който никога официално не е одобрявал робството. Критиците приписват своята опозиция отчасти на факта, че Калифорния никога не е бил робовладелски щат и казват, че настоящите данъкоплатци не трябва да носят отговорност за щети, свързани със събития, възникнали преди стотици години.

Финансовата компенсация е само една част от пакета, който се разглежда. Други предложения включват заплащане на пазарна стойност на затворниците за техния труд, създаване на безплатни уелнес центрове и засаждане на повече дървета в чернокожи общности, забрана на парична гаранция и приемане на учебна програма за чернокожи K-12.

Губернаторът Нюсъм подписа законодателство през 2020 г. за създаване на работна група за репарации след национални протести заради смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис.

Консултативен комитет в Сан Франциско препоръча изплащане на 5 милиона долара, както и гарантиран доход от най-малко 97 000 долара и опрощаване на лични дългове за квалифицирани лица. Надзорниците изразиха обща подкрепа, но не одобриха конкретни предложения. Те ще се заемат с въпроса по-късно тази година.

Оценката за целия щат включва 246 милиарда долара за компенсиране на отговарящите на условията черни калифорнийци, чиито квартали са били подложени на агресивно полицейско преследване на чернокожите във "войната срещу наркотиците“ от 1970 до 2020 г. Това би означавало близо 125 000 долара за всеки човек, който отговаря на изискванията.

Числата са приблизителни, базирани на моделиране и оценки на населението. Икономистите също са включили 569 милиарда долара, за да компенсират дискриминационната практика на червена линия при жилищните заеми. Такава компенсация би възлизала на около 223 000 долара на отговарящ на условията жител, който е живял в Калифорния от 1933 до 1977 г. Общата сума се счита за максимална и предполага, че всички 2,5 милиона души, които се идентифицират като чернокожи в Калифорния, ще отговарят на условията.

Червената линия официално започва през 30-те години на миналия век, когато федералното правителство започва да подкрепя ипотеки, за да подпомогне закупуването на жилища, но изключва кварталите с мнозинство чернокожи, като ги маркира с червено на вътрешните карти. Расовата пропаст в собствеността на жилищата продължава и днес, а жилищата, притежавани от чернокожи, често са подценени. Червената линия официално приключи през 1977 г., но практиката продължава, отбелязва AP.