Парламентарното мнозинство на Черна гора подписа предложение за започване на процедура за отстраняването на президента Мило Джуканович, съобщава националната телевизия RTCG.

41 депутати от 80-местния парламент в Подгорица са подписали документа, който инструктира законодателния орган да "провери нарушаването на Конституцията от страна на президента“ и също така стартира процедурата за отстраняването му. В текста казва, че "президентът Джуканович е нарушил чл. 95, ал.5 от Конституцията на страната, като не е поканил всички парламентарни партии на консултации относно кандидатурата на бъдещия министър-председател“.

"Заявяваме, че Джуканович не е поканил на разговора кандидата за поста министър-председател Миодраг Лекич, който получи подкрепата на 41 депутати. (...) С тези действия президентът Мило Джуканович несъмнено наруши Конституцията, на въз основа на което изискваме от Скупщината на Черна гора да започне процедура за отстраняването му“, гласи обяснението в текста.

На 19 септември политическите партии, които спечелиха изборите в Черна гора на 30 август 2020 г., номинираха Миодраг Лекич за нов министър-председател на страната, като изпратиха писмо до президента с предложение за даване на мандат за формиране правителство. Джуканович нарече "невъзможно“ връчването на мандат на Лекич за съставяне на правителство и предложи настоящият парламент да съкрати времето си на работа, което би отворило възможността за провеждане на предсрочни парламентарни избори.