Чехия ще прехвърли на Украйна лиценз за производство на автомати модела CZ BREN 2. Това се посочва в изявление на Министерството на отбраната на Чехия, цитирано от РБК-Украйна.

Заместник-министърът на отбраната на Чехия Даниел Блажковец взе участие в първия в историята на Украйна "Международен форум на отбранителната индустрия“.

В речта си Блажковец ясно изрази позицията на правителството, че подкрепата от Чехия ще продължи до окончателната победа на Украйна.

В кулоарите на форума депутатът обсъди с украинската страна и текущи съвместни проекти на различни етапи на развитие, както и възможността за започване на сътрудничество по нови проекти.

"Нашата подкрепа се промени от нивото на военна помощ и доставка на крайни продукти до дългосрочно интензивно отбранително-промишлено сътрудничество, което включва не само нашите армии, но и отбранителни и военни предприятия, както държавни, така и частни. Ние обаче искаме да развием още повече това сътрудничество. “ заявява той.

В резултат на това страните се споразумяха Чешката република да прехвърли на Украйна лиценз за производство на автомати CZ BREN 2.

Освен това чехите ще помогнат и на украинците да създадат производство на боеприпаси. Този проект ще бъде изпълнен от Sellier & Bellot, производител на боеприпаси за огнестрелни оръжия, разположен във Влашим, Чешка република.