Чешката република получи първата по рода си компенсация в размер на 6,5 милиона евро, отпусната от европейски фонд за военното оборудване, изпратено от Прага в помощ на Украйна. Това потвърдиха от Министерството на отбраната в Прага, предава Укринформ.

"В сметката на Министерството на отбраната на Чешката република постъпи първото плащане в размер на 6,5 милиона евро от Европейския съюз като компенсация за военно оборудване, доставено на Украйна. Тези компенсации се предоставят чрез Европейския фонд за мир (EPF), който служи за финансиране на приоритетите на ЕС в областта на отбраната и сигурността. Следващите суми ще бъдат изплащани на Чешката република постепенно през следващите години“, уточниха от министерството.

В същото време се подчертава, че помощта за Украйна е била един от приоритетите на Министерството на отбраната по време на чешкото председателство на Съвета на ЕС.

"Подкрепата на Украйна е наш стратегически интерес и искаме да продължим в сътрудничество с нашите съюзници. ЕС, без колебание, веднага след началото на руската агресия, привлече финансови средства от Европейския фонд за мир, за да подкрепи своите страни-членки, помагащи на Украйна“, заяви министърът на отбраната Яна Чернохова.

EPF е създаден за финансиране на мисии и операции на ЕС, както и за стабилизиране на страни партньори в европейското съседство. На 28 февруари 2022 г. Съветът на ЕС реши средствата от EPF да се използват и за компенсиране на държави, които доставят на Украйна военна техника, и отпусна първите 500 милиона евро за целта. Оттогава бяха одобрени още няколко пакета за финансова подкрепа от EPF. Общата сума на изплатените компенсации към момента възлиза на 3,1 милиарда евро.

Така за първи път в историята си Европейският съюз подкрепя финансово доставката на оръжия и боеприпаси.

Военните материали, които Чешката република предостави на Украйна в началния етап на войната (до март 2022 г.), ще бъдат постепенно възстановени като част от първия компенсационен пакет от EPF до 2024 г. Разпределението на други одобрени пакети все още се обсъжда.

Чешката република очаква да възстанови приблизително 80 милиона евро за доставки, като това трябва да се случи през 2023-2027 г.

Финансовата компенсация от EPF за оборудване, доставено на Украйна, е важна не само защото мотивира европейските страни да продължат да подкрепят Украйна, но също така им позволява да попълнят армейските си запаси и да поддържат необходимия военен капацитет, отбелязваха още от чешкото военно министерство.