Министерството на отбраната на Чешката република преговаря с Швеция за удължаване на лизинга на 14 свръхзвукови изтребителя JAS 39 Gripen поради опасения за възможно забавяне на доставката на американските F-35, съобщава информационният портал novinky.cz, позовавайки се на източници в Комисията по отбрана на парламента в Прага.

"Преговорите със САЩ не затварят пътя за други платформи. Основната цел на Чешката република винаги е била и остава възможността да защити нашето въздушно пространство със собствени средства дори по време на прехода към ново въоръжение", заяви говорителят на военното ведомство в Прага Давид Ярес.

Според портала Чешката република търси съгласието на Стокхолм за удължаване на договора за наем на изтребители 2035 година. Като основен мотив за сделката се посочват опасенията на Прага, че американската корпорация Lockheed Martin няма да има възможност да снабди чешките ВВС с изтребители F-35 преди изтичането на лизинга на самолетите Gripen през 2029 година.

По-рано Швеция предложи на Чешката република да й прехвърли собствеността върху наетите самолети безплатно, при условие че Прага придобие по-модерни модификации на самолета.