Чеченският лидер Рамзан Кадиров обяви в неделя, че руските сили, водени от специалните части "Ахмат“, са завзели украинско гранично село в Сумска област, предава Reuters.

Кадиров заяви, че "Ахмат“ са водили руските войски при поемането на контрол над Риживка в Украйна, в Сумска област, срещу южния руски регион Курск.

По думите му, "мащабното планирано настъпление“ е нанесло "значителни загуби на украинската страна, която е била принудена да отстъпи“.

Командирът на отряда "Ахмат" беше цитиран от руската държавна информационна агенция ТАСС този месец, като каза, че силите му са били разположени в граничния с Русия Белгородски граничен район - на изток от селището, което бе обявено за превзето.

През май Кадиров заяви по време на среща с президента на Русия Владимир Путин, че десетки хиляди негови войници са готови да се бият за Русия в Украйна и че общо 43 500 войници вече са служили във войната.

Украинската армия предупреди през последните седмици за струпване на руски сили около Сумска област в подготовка за военни действия.