Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавусолгу реагира на съобщения в медиите за възможна продажба на Гърция на изтребители F-35, произведени от американския отбранителен гигант Lockheed Martin, като призова Вашингтон да поддържа баланса в отношенията си с Атина и Анкара, предава Anadolu Agency.

"[САЩ имаха] балансирана политика. Съюзник като САЩ трябва да обърне внимание на [запазването] на този баланс“, подчерта Чавушоглу на съвместна пресконференция в Анкара със своя колега от Босна и Херцеговина.

Външният министър на югоизточната ни съседка увери, че Анкара не се интересува от това "кой на коя страна продава оръжия“, след което добави: "Това, което има значение за нас, е нашата сила, какво правим, какви стъпки предприемаме за нашите интереси. Това е важното за нас“.

Съобщава се, че Чавушоглу също е коментирал потенциалната доставка на изтребители F-16 и комплекти за модернизация от Вашингтон, като е заявил, че Анкара е постигнала "споразумение с администрацията на САЩ във всеки смисъл. Очакваме то да мине [в Конгреса] безпроблемно“.

"Ние не искаме да купуваме продукти от никоя държава условно“, е допълнил още министърът.