Срещата на министрите на външните работи на Турция, Русия и Сирия може да се проведе през втората половина на януари. Това обяви първият дипломат на Анкара Мевлют Чавушоглу след телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров, предава турският телевизионен канал TRT.

"Предложихме да проведем среща през втората половина на януари. Тя може да се проведе в Москва или в трета страна", цитира телевизията думите на Чавушоглу.

Според турския министър в резултат на предстоящите разговори може да се вземе решение за провеждане на среща на върха. "Процесът на преговорите ще определи възможността за среща на по-високо ниво“, каза Чавшуоглу.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви пред журналисти на 15 декември, че е предложил на руския си колега Владимир Путин да проведе тристранна среща с участието на сирийския лидер Башар ал Асад. Тази среща на върха, според него, трябва да бъде предшествана от преговори на ниво представители на специалните служби, министри на отбраната и външните работи.

Отношенията между Турция и Сирия се влошиха след началото на конфликта през 2011 г. Тогава дипломатическите връзки между двете страни бяха прекъснати.