Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу говори по време на срещата на инициативата "Отворени Балкани" в Белград, предава турското издание Милиет .

Министър Чавушоглу заяви, че Балканите са били подложени на много влияния през историята, поради своята география и подчерта, че инициативата "Отворени Балкани“ осигурява свободен достъп до пазара на труда. Заявявайки, че Турция е сред големите инвеститори в региона, Чавушоглу заяви, че проведените проучвания насърчават и чуждестранните инвеститори.

Чавушоглу заяви: "Войната в Европа е сигнал за събуждане. Виждаме колко сме уязвими на различни удари. Зимата идва. Енергийната и продоволствената сигурност се превърнаха в често срещани проблеми. Няма друго решение освен солидарността. Като Турция, ние продължаваме да правим всичко възможно за "Истанбулското споразумение за зърното“. 

Министър Чавушоглу заяви, че ще положи усилия да улесни газовите нужди на Балканите и че войната насочва вниманието към значението на съвместните инвестиции.

Изразявайки, че виждат инициативата "Отворени Балкани“ като мост между ЕС и Балканския съюз, министър Чавушоглу подчерта, че ЕС се е обърнал навътре и не е нараснал. Заявявайки, че не може да разбере защо членството на Северна Македония и Албания отне толкова време, Чавушоглу каза: "Надявам се техният опит да е различен от нашия“. Чавушоглу каза, че президентът Реджеп Тайип Ердоган сследващата седмица ще посети Босна и Херцеговина, Сърбия и Косово.