Ръководителят на турското министерство на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция подкрепя предложена от Украйна формула за мир за прекратяване на войната, предава "Анадолската агенция“.

"Русия казва, че вече е готова за преговори. Украинският президент Володимир Зеленски предложи мирен план от 10 точки. Ние, като Турция, подкрепяме този план и продължаваме работата си“, каза Чавушоглу.

Турският външен министър добави, че страната му полага големи усилия за прекратяване на войната и си сътрудничи и с двете страни: Украйна и Русия.

"Разбира се, нашата цел е устойчив мир и взаимно приемливо решение. Вярваме, че тази война ще приключи на масата за преговори. Колкото по-рано, толкова по-добре“, каза той.

Както беше съобщено, през ноември президентът Володимир Зеленски представи украинската формула за мир. По-специално става дума за осигуряване на радиационна, ядрена, продоволствена, енергийна сигурност, освобождаване на всички затворници и депортирани, прилагане на Устава на ООН и възстановяване на териториалната цялост на Украйна и световния ред, изтегляне на руските войски и прекратяване на военните действия, връщане на справедливостта, противодействие на екоцида, предотвратяване на ескалация, фиксиране на края на войната.