"Турция няма да се присъедини към едностранните санкции на САЩ и ЕС срещу Русия". Това е съобщил министърът на външните работи на републиката Мевлют Чавушоглу в интервю цитирано от ТАСС.

"Няма да се присъединим към едностранните санкции, които САЩ и ЕС наложиха срещу Русия. Ние изхождаме от нашата собствена изгода и собствен просперитет. В същото време ние следим внимателно изпълнението на разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо“, подчертава той в интервю за телевизионния канал Lider Haber.

Чавушоглу също е разкритикувал изявленията на опозиционния кандидат за президент на Турция, председателя на "Републиканската народна партия" (РНП) Кемал Кълъчдароглу, в отговор на молба на журналист да коментира изявлението на лидера на РНП за BBC, че ако дойде на власт, ще даде приоритет на развитието на отношенията със Запада, а не Кремъл. 

"Ами, вие помните, че на един от митингите той твърдеше нещо съвсем друго. Той заяви, че нищо няма да застраши отношенията между Турция и Русия. Той е непоследователен [в изявленията си]“, е добавил турският външен министър.

Мевлют Чавушоглу каза, че евентуална среща на ниво държавни глави за Сирия най-вероятно ще се проведе тази година.

В същото телевизионно интервю Чавушоглу е заявил, че на следващия етап след четиристранната среща за Сирия в сряда между Анкара, Москва, Техеран и Дамаск "планира да проведе среща на ниво държавни глави“, цитира Anadolu Agency.

"Това много вероятно ще стане през 2023 г.“, е добавил той.

По отношение на предстоящата среща на ниво външни министри за Сирия в руската столица Москва, Чавушоглу е заявил, че разговорите ще започнат в сряда сутринта и ще бъдат двустранни. Иран потвърди, че ще участва на ниво министри.

"Основната цел на този ангажимент е съживяването на политическия процес. Без този процес и политическо решение конфликтът в страната може да продължи десетилетия", е заявил той.

Освен това този ангажимент е "жизнено важен" за сирийците в Турция, за да се върнат в домовете си (хората), е допълнил дипломатът.

Също така, друга точка от дневния ред на срещата ще е борбата срещу терористите в региона, е заявил той, добавяйки, че борбата срещу терористичните организации ДАЕШ и ПKK/ЙПГ е много важна както за Турция, така и за Сирия.

Припомняйки ангажимента на Турция към териториалната цялост и суверенитета на Сирия, той е добавил: "Турция е една от страните, които най-много подкрепят териториалната цялост на Сирия. Този въпрос е от жизненоважно значение за Анкара."