Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е заявил в интервю за телевизионния канал Habertürk, че Съединените американски щати са поискали от Анкара да изпрати своите зенитно-ракетни системи С-400 в Украйна, но Турция е отказала, цитират от Anadolu Agency.

Вашингтон е предложил на Турция да изпрати на Украйна системата за противоракетна отбрана С-400, която Турция е закупила от Русия, но Анкара е отказала това предложение, цитират от агенцията думите на турския външен министър.

Като се твърди, че системата С-400 трябва да изключи Турция от програмата за изтребители F-35, САЩ са предложили на Турция да предостави контрола върху системата на САЩ или друга държава, включително Украйна, в опита си да се с Русия, е заявил Мевлют Чавушоглу.

"САЩ ни помолиха да изпратим С-400 в Украйна и ние казахме "не“, е заявил той, обяснявайки, че тези предложения са неприемливи, тъй като имат за цел да накърнят турския суверенитет.

Турски официални лица многократно са заявявали, че страната е закупила С-400 като въпрос на националната сигурност и никоя друга страна няма право да се намесва в това, съобщават от агенцията.

Anadolu Agency припомня, че през 2017 г. продължителните усилия на Турция да закупи система за противовъздушна отбрана от САЩ са се оказали напразни, Турция е подписала договор с Русия за придобиване на най-съвременната система С-400.

Американски служители са изразили съпротива срещу тяхното разполагане, твърдейки, че С-400 ще бъдат несъвместими със системите на НАТО, пише агенцията.

Турция е подчертала, че С-400 няма да бъдат интегрирани в системите на НАТО и не представляват заплаха за Алианса или неговите въоръжения. Анкара многократно е предлагала да се създаде комисия, която да изясни въпроса, съобщават от Anadolu Agency.

Запитан за връщане към програмата F-35, Чавушоглу е заявлил, че Анкара не иска да се върне към програмата, а по-скоро иска обратно от Вашингтон парите, които е платила за изтребители, преди да бъде изключена от програмата, докато въпросните самолети никога не са били доставени.

Анкара сега "произвежда наши собствени национални бойни самолети“, е обяснил той, добавяйки, че Турция също иска да подобри връзките със САЩ и че са създадени необходимите механизми за тази цел.

"Но Tурция също иска да закупи самолети F-16 и комплекти за модернизация от САЩ", е добавил министърът, като е споменал, че искането не се движи толкова бързо във Вашингтон, колкото би трябвало.

Агенцията припомня, че Анкара е поискала F-16 и комплекти за модернизация от САЩ през октомври 2021 г. Сделката за 6 милиарда долара (10.60 милиарда лева) ще включва 40 самолета и комплекти за модернизация за 79 бойни самолета, които турските ВВС вече имат в инвентара си.