"Руската федерация продължава да бомбардира Белгородска област безразборно. Заради заплахата за цивилното население Украйна отвори хуманитарни коридори за гражданите на Белгород". Това се съобщава на канала в Telegram на легиона "Свобода за Русия“, цитира РБК-Украйна.

"Военните на Путин продължават хаотичния обстрел на Белгородска област. Опитвайки се по някакъв начин да удари нашите сили, врагът наводнява населените места с огън, независимо от цивилните жертви“, пише легионът.

"Врагът обстреля с артилерия населените места Шебекине, Нова Таволжанка, Муром и други".

Според украинската медия, руските сили са изпратили в района и отряд "Ахмат“ за извършване на информационни операции. Вероятно в близко бъдеще "актьорите на Кадиров по обичайния си начин ще споделят производствени видеоклипове", пише "Сводода за Русия" в Telegram.

"С оглед на заплахата за цивилното население, ние се споразумяхме с украинското командване да отворим хуманитарни коридори за гражданите на Белгород, които страдат от обстрела на армията на режима. Затова всеки, който се нуждае от помощ, може да бъде евакуиран във вътрешността на Украйна с доброволно съгласие да му се предостави подслон и всички необходими основни нужди", пише пресслужбата на легиона.

За да се евакуират, е необходимо да се обърнат към представители на легиона "Свобода за Русия" или "Руския доброволчески корпус" (РДК) с молба за убежище.

На 1 юни "РДК" започна втората фаза на нападението към района на Белгород. Те са атакували сградата на МВР в Шебекино, където са били разположени много руски части, изпратени там заради обявения план "Крепост". Легионът от своя страна успешно е унищожила камион с боеприпаси и минохвъргачка, припомня медията.

Междувременно руските власти започнаха спешно да прехвърлят специални части в Белгородска област.