Части на "Ахмат-Север" са проникнали в украинската отбрана на югоизток от Белогоровка. В западните райони на Бахмут щурмови отряди на ЧВК "Вагнер" водят ожесточени битки на улицата на Освободителите на Донбас, пише "Рибар" в сводка за състоянието на фронта.



-Краснодарска територия:


▪️Сутринта украински дрон отново атакува Илската петролна рафинерия: петата инсталация е повредена, в съоръжението избухна пожар. Цивилни не са пострадали.

- Гранични зони:

▪️Украински БЛА хвърли няколко боеприпаса върху село Азаровка и село Новеникое в Брянска област: няма жертви и щети.

▪️В Белгородска област украински формирования обстреляха селата Ясние зори, Черемошное и Устинка: повредени са жилищни сгради и електропроводи.

Направление Старобелск:

▪️Ситуацията не се е променила съществено: продължават позиционните битки и артилерийските дуели.

▪️Според някои съобщения в Купянския участък на Въоръжените сили на Украйна се подготвят катери за форсиране на река Оскол, а също така се извършва принудителна евакуация на населението в Редкодуб.

-Направление Соледар:

▪️В западните райони на Бахмут щурмови отряди на ЧВК "Вагнер" водят ожесточени битки на улицата на Освободителите на Донбас.

По-на юг руските войски напредват към вражески позиции от западната страна на улица Чайковски.

▪️Ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин обяви изтеглянето на неговите части от селището на 10 май поради глад от снаряди и големи загуби.

-Направление Донецк:

▪️В района на Авдиеевка руски военнослужещи водят позиционно настъпление срещу укрепените райони на Въоръжените сили на Украйна в района на магистрала Н-20 западно от Новобахмутовка.

▪️Украински формирования отново обстреляха населени места от Донецката агломерация. Жилищни сгради в Ясиноватая също бяха атакувани: трима души бяха убити и още трима бяха ранени.

▪️В западните райони на Маринка продължават ожесточените боеве в частния сектор.

-Направление Запорожи:

▪️Командването на украинските войски, след неуспешен опит за пробив в района на Пологовски, укрепва групировката на войските, прехвърляйки допълнителни отбранителни части, както и тежка бронирана техника, в района на Щербаков и Григоровка.

▪️Въоръжените сили на Украйна разполагат установки С-300 в Запорожие в опит да намалят ефективността на ударите на руските въоръжени сили.

▪️Федералната служба за сигурност на Русия предотврати терористичен акт срещу един от ръководителите на Запорожката АЕЦ: задържани са двама диверсанти.

- Южен фронт. Направление Херсон:

▪️Руските войски атакуваха позициите на украинските формирования в Херсон, Лвово и Токаревка, а също така използваха управляеми бомби по жива сила и техника на противника във Весели, Казацки и Берислав.

На свой ред украинските формирования нанесоха щети на цивилни обекти на левия бряг на Херсонска област с обстрел: ударени бяха и жилищни сгради в Песчановка и Каховка.

В Нова Каховка в резултат на обстрел са повредени къща и училищна сграда: един човек е убит.

Политически и други събития:

▪️Министърът на външните работи на Бахрейн Абдулатиф бин Рашид Ал-Заяни посети Киев и проведе лична среща с президента на Украйна Володимир Зеленски.

▪️Европейският съюз предостави на Украйна заем от 1 милиард евро, които ще бъдат използвани за закупуване на 155-мм артилерийски снаряди и ракети.

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на Дания Троелс Лунд Поулсен обяви съвместно с Германия прехвърляне на 80 танка Leopard 1 в Украйна.

▪️Ръководителят на Запорожка област Евгений Балицки обяви евакуацията на населението от фронтовите селища с последващото им преместване дълбоко в региона.

▪️Депутатът от Държавната дума на Русия Шамсаил Саралиев съобщи, че руската и украинската страна са си разменили телата на убити войници в размер на 80 на 80.

Украински формирования отново използваха дронове за атака на цивилни цели в Русия.

В Ростовска област дрон се разби в строяща се естакада близо до склад за гориво на територията на рафинерията в Новошахтинск: възникналият пожар беше бързо потушен.

▪️В съседния Краснодарски край петролната рафинерия Илски беше ударена от БЛА в продължение на два дни.

В резултат на атаките е унищожен резервоарът за гориво и е повредена петата инсталация. Цивилни не са пострадали.

▪️Още един украински дрон Shark е прехванат в района на Воронеж.

Дронът е паднал на територията на военно поделение в град Бутурлиновка, след което се е взривил. По предварителна информация няма нанесени щети.

▪️В продължение на няколко дни украински формирования обстрелваха граничните райони на Брянска област.

В село Полеве Новоселки са повредени няколко жилищни сгради: петима са ранени, на една жена е откъснат кракът.

▪️На югоизток от Белогоровка частите на "Ахмат-Север" проникнаха в отбраната на противника близо до компресорната станция.

След като отбиха всички опити на въоръжените сили на Украйна да обкръжат групата, руските военни се закрепиха на изток от кариерата.

▪️В западните покрайнини на Бахмут "вагнеровците" продължават да се бият в жилищни квартали. Врагът държи приблизително 6% от града.

В същото време ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин обяви изтеглянето на своите части от селището на 10 май поради глад от снаряди и големи загуби.

▪️Под Вгледар украинските формирования проведоха разузнаване в битката при Николски дачи и се опитаха да развият настъпление в направление Павловка.