Част от железопътните линии в региона Гранд Ест в Североизточна Франция може да бъдат закрити, ако държавата не компенсира увеличението на цените на електроенергията, съобщи националният ежедневник Le Figaro, цитирайки ръководителя на регионалния съвет Жан Ротнер.

"Френските региони ще бъдат принудени да затворят железопътни линии, ако държавата не им прехвърли компенсация за покачващите се цени на електроенергията. От 2024 г. 8% от пътните такси допълнително ще падат върху регионите. Тук казваме, спрете, не можем да правим това повече“, каза Ротнер преди началото на заседанието на Регионалния съвет в Страсбург.

"Много ръководители на региони казват, че ако в даден момент не бъде намерена форма на компенсация, ние ще работим на загуба. С други думи, ние абсолютно ще трябва да затворим линиите", добави той.

По-рано френският министър на транспорта Клеман Бон съобщи, че държавата не възнамерява да покрива увеличените разходи за електроенергия за регионите, които са длъжни сами да плащат за договорите за обществен транспорт.

Това лято френското правителство стартира програма за "енергийна трезвеност" с цел намаляване на потреблението на електроенергия с 10%, за да се избегне недостигът през идващата зима. Правителството призова бизнеса и транспортните компании да представят конкретни планове за намаляване на потреблението на енергия.