Някои страни от НАТО, включително Полша и Гърция, са подкрепили кандидатурата на Украйна да се присъедини към Алианса, съобщава изданието Politico.

В рамките на срещата на лидерите на НАТО в Брюксел, проведена при закрити врата през октомври, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е подчертал важността на подкрепата на Киев и необходимостта от военни доставки за страната.

Остин е отбелязал желанието на Украйна да се присъедини към НАТО. В същото време, според него, в близко бъдеще няма да се вземат решения по въпроса й.

"Други представители на НАТО, включително тези от Полша и Гърция, казаха, че подкрепят кандидатурата на Украйна“, пише изданието, цитирайки запазил анонимност служител, запознат с дискусиите по време на срещата и доклада за провеждането й.

В края на септември украинският президент Володимир Зеленски подписа заявление за присъединяване към НАТО по бърза процедура. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг не отговори на директен въпрос на журналисти дали организацията е готова да разгледа подобно заявление. На 6 октомври еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че Киев не може да се присъедини към НАТО в условията на военни действия на украинска територия.