Шест танка Leopard 2, пътуващи за Украйна, са напуснали испанския пристанищен град Сантандер в Северна Испания и са на път към местоназначението си, заяви испанският министър на отбраната Маргарита Роблес, предава CNN.

Роблес заяви пред журналисти, че танковете са напуснали Сантандер "заедно с 20 тежки транспортни превозни средства“ и пътуването по море ще отнеме от пет до шест дни.

"След шест дни, преминавайки през друга държава, те ще бъдат в Украйна“, потвърди тя.

Роблес заяви миналата седмица, че още четири танка Leopard, в допълнение към сегашните шест, ще бъдат изпратени в Украйна след ремонт "възможно най-скоро“.

Общо 40 военни и 15 механици също са били обучени в Испания.

Украйна разчита на остарели танкове от съветската ера по време на руската инвазия и призова Запада за модерни бойни танкове, за да подсили силите на Киев.

Относително ниските изисквания за поддръжка на Leopard в сравнение с други модели танкове означават, че той ще бъде особено подходящ за нуждите на украинците, смятат експерти.

Няколко армии в света използват Leopard и се смята, че има около 2000 Leopard 2, разпръснати из Европа, на различни нива на готовност.

През последните месеци САЩ, заедно със страни като Полша, Финландия и Обединеното кралство обещаха да изпратят танкове в Украйна.

След международен натиск Германия обяви през януари, че ще изпрати танкове Leopard 2 за войските на Киев, което предизвика гнева на официални лица в Кремъл, които се приеха този ход като "акт на агресия срещу Русия".