Част от документите, иззети от служители на Федералното бюро за разследване (ФБР) в имението Мар-а-Лаго на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, съдържат чувствителни разузнавателни данни, свързани с Иран и Китай, съобщава американското издание The Washington Post.

По данни на източници на изданието най-малко един документ, иззет при обиските в имението на Тръмп, описва ракетната програма на Иран. Други документи описват специалната разузнавателна дейност по отношение на Китай.

Според вестника информацията, съдържаща се в документите, може да разкрие методите за събиране на информация, използвани от САЩ. Експертите смятат, че разкриването на такава информация ще застраши хората, които помагат на американското разузнаване, а методите за събиране на информация могат да бъдат компрометирани. Те също така посочват, че други държави или противници на САЩ може да "отмъстят“ за действията, които Вашингтон върши тайно.

Документите за Иран и Китай, намерени при обиските на бившия американски президент, се смятат за едни от най-секретните.

ФБР нахлу в имението на Тръмп Мар-а-Лаго на 8 август. Агентите на разузнаването се съсредоточиха върху офиса на бившия президент и помещенията, в които живее, когато пребивава във Флорида.

Тръмп твърди, че не може да има нарушение от негова страна, тъй като той като президент е имал правомощието да разсекрети всички документи, които са били в негово притежание. Изключение биха били материалите, свързани с ядрената сфера: тук правомощията на президента да разсекретява са ограничени.