По-рано беше съобщено, че журналисти на борда на самолета за Киев, които са там за да отразят африканската мирна делегация, са задържани в Полша и са  възпрепятствани да напуснат страната. Полските власти обясниха, че членовете на делегацията са задържани поради проблем с разрешенията за огнестрелни оръжия, предаде Sky News.

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса беше блокиран в отделно нает самолет на летището във Варшава за повече от 24 часа, а журналисти на борда на друг самоле за Киев са задържани в Полша.

Полските власти обясниха, че членовете на делегацията са задържани поради проблем с разрешенията за огнестрелни оръжия. 

Според полската гранична охрана охраната на г-н Рамафоса не е имала разрешение за оръжията, които са носили, което е довело до известно притеснение.

Кабинетът на президента е описал инцидента като "много жалък и дълбоко разочароващ", но е уточнил, че сигурността му не е била компрометирана.

"Членовете на делегацията имаха оръжия, които нямаха разрешение да внесат, но можеха сами да напуснат самолета“, е написала полската агенция в Twitter. 

Сред групата е генерал-майор Уоли Роуд, ръководител на звеното за лична защита на г-н Рамафоса, който твърди, че делегацията е била изправена пред враждебно отношение от страна на полските власти, включително една от техните колежки, която е била претърсена, е съблечена.

Южноафрикански журналисти, които също са блокирани в самолета, са заявили, че по-късно им е разрешено да слязат и да продължат към митницата.