Няма данни за пострадали хора, а причината за инцидента на Кримския мост и размерът на щетите са в процес на изясняване, предаде ТАСС.

Агенция Фокус съобщи по-рано днес, че на Керченския мост в Крим се е запалила цистерна с гориво.

"По предварителна информация горивна цистерна се е запалила на една от секциите на Кримския мост, корабните арки не са повредени", предаде РИА, като се позовава на местен служител.

Движението по моста беше преустановено.

Агенция ТАСС отбелязва, че инцидентът е станал около 06:00 ч. московско време. Информационният център на Националния комитет за борба с тероризма съобщи, че на пътната част на моста се е взривил камион, който е възпламенил седем цистерни с гориво от влак на железопътната част.

Откритият пожар на моста вече е потушен.

Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов заяви, че в резултат на инцидента са се срутили два пояса от пътната част на Кримския мост. Според визуалната оценка една пътна връзка от Керч до Таман е непокътната, каза той.

Локомотивът с част от повредения влак е изтеглен на гарата в Керч.

Съветникът на кримския ръководител Олег Крючков заяви, че по предварителни данни няма жертви.

Последици

Движението по пътните и железопътните участъци на Кримския мост е ограничено. Корабният трафик в Керченския проток не е нарушен и фериботният преход ще започне да функционира още днес.

Двата най-близки влака до Симферопол от Москва и Санкт Петербург закъсняват, а крайградските железопътни линии до Крим са спрени до отстраняване на последиците от извънредната ситуация.

Кримските власти съобщиха, че полуостровът е снабден с гориво и храна, а логистичните схеми в случай на извънредна ситуация са разработени. Губернаторът на Севастопол Михаил Развозжаев също заяви, че градът има запаси от храна и бензин и не се очаква недостиг.

Сроковете за възстановяване на моста ще станат ясни след потушаването на пожара и извършването на експертиза.

Настаняването на почиващите в санаториумите и хотелите на Крим, чийто срок изтича, ще бъде удължено заради инцидента на Кримския мост, а всички разходи ще бъдат компенсирани за сметка на републиката.

За шофьорите са организирани паркинги в близост до село Илич и на разклона Таман-Волна. В Краснодарския край има готовност да бъдат открити още седем паркинга, ако се наложи.

19-километровият мост през Керченския проток беше открит от президента Владимир Путин през 2018 г., четири години след като Москва анексира Крим.

Твърди се, че той е ключова цел за украинските сили, които атакуват руската логистика