Кралят на Обединеното кралство Чарлз III прие Вселенския патриарх Вартоломей за среща в Бъкингамския дворец, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Срещата на четири очи в Бъкингамския дворец между духовния водач на православното християнство и номиналния глава на Англиканската църква в Англия продължи половин час, се казва в съобщение на Вселенската патриаршия.

Вартоломей поднесе съболезнованията си лично на краля за смъртта на майка му, кралица Елизабет II, и изрази "най-добри пожелания от името на Църквата-майка за успешно и плодотворно управление“, се казва в изявлението.

Патриархът се спря и на стогодишнината от създаването на архиепископията на Тиатира и Великобритания, както и други теми от взаимен интерес.

След срещата вселенският патриарх представи на Чарлз III архиепископа на Тиатира и Великобритания Никита, митрополита на Лаодикия Теодорит и митрополита на Белгия Атинагор.

На събитието присъстваха също Йоанис Раптакис, посланик на Гърция в Обединеното кралство, и Матю Лодж, британският посланик в Гърция.