Чарлз III беше обявен официално за крал на Обединеното кралство, предават световните агенции. Съветът по възкачването на престола се предава на живо по цял свят за първи път в историята.

 Церемонията по обявяването на новия монарх се състои от две части.

Първата - по обявяването на новия монарх, приключи. 

Чарлз III  произнесе реч и положи клетва, че ще защитава правата на Църквата на Шотландия, според това, което изисква от него британският закон, съобщи Би Би Си.

Той подписа и две копия на документа, съдържащ текста на клетвата. 

Монархът заяви, че ще следва примера на своята майка - Елизабет II. 

"Mайка ми беше пример за обич, посветеност и отдаденост на своята служба в името на народите. Благодарни сме на нейната вярност към дълга си. Тя ни научи на дълг и отговорност към короната. Поемем тази отговорност и във всяко действие ще се старая да следвам примера, оставен от майка ми - да търся мир, хармония и просперитет на всички народи", заяви той.

Медиите съобщават, че в събота  за 26 часа знамената се вдигат отново, за да се отбележи възкачването на трона на новия монарх, като след това отново ще бъдат свалени наполовина докато трае националният траур. 

Предвидено е по-късно британските министри да имат първа аудиенция при крал Чарлз III. Това се случва само няколко дни след като новият премиер на страната - Лиз Тръс, сформира правителството.

По-рано тя призова в Камарата на общините страната да подкрепи новия си монарх.