Войниците от британската армия са на крачка от това да се сдобият с един от най-смъртоносните танкове в Европа, тъй като в Телфорд приключи производството на най-новия прототип Challenger 3, съобщи британският министър на отбраната Грант Шапс в публикация на официалния сайт на ведомството.

С усъвършенствана броня и унищожителна огнева мощ Challenger 3 разполага с впечатляващ набор от най-съвременни технологии, което го прави най-смъртоносния и оцеляващ танк, експлоатиран някога от британската армия.

Последният от осемте прототипа Challenger 3 слезе днес от производствената линия на завода на Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) в Телфорд.

Министърът на отбраната Грант Шапс посети обекта, където се срещна с инженерите и стажантите, работили за постигането на този важен етап в британската бронирана война.

Първият прототип вече показва своите възможности по време на изпитанията. Всички прототипи ще бъдат тествани в оперативни условия, за да се потвърди ефективността им и да се направят подобрения, преди да бъдат построени още 140 и доставени на британската армия.

"Challenger 3 ще бъде върховият хищник на съвременната война. С несравнимата си авангардна огнева мощ, защита и мобилност той ще бъде готов да доминира на бойното поле", посоват в описанието от британската армия.

Танкът може да развие скорост до 60 км/ч и е въоръжен със 120-милиметрово гладкоцевно оръдие с по-висока начална скорост и по-голямо проникване от предшественика си Challenger 2.

Новата му модулна броня и системата за активна защита, която може да открива и унищожава ракетни атаки за секунди, ще го превърнат в един от най-добре защитените танкове в Европа.

Министърът на отбраната Грант Шапс отбелязва:

"В един по-опасен свят необходимостта от машини като Challenger 3 е наложителна, тъй като заплахите, пред които е изправена Великобритания, се развиват. Този танк ще бъде в основата на бойните способности на британската армия и ще бъде неразделна част от възпирането на Обединеното кралство".