Евгений Пригожин заяви, че руското военно ръководство е искало да разпусне частната му военна компания "Вагнер“. По думите му, бойците на групировката са тръгнали към Москва и им е оставало да изминат около 200 километра. По думите му, за това време те не са проляли "нито една капка кръв на нашите бойци“. Разбирайки, че в резултат от действията на "Вагнер“ може да се пролее руска кръв, той е дал заповед за спиране на марша и "завръщане в полевите лагери“, съгласно плана, предава "Коммерсанть".

"Настъпи моментът, когато може да се пролее кръв. Разбирайки цялата отговорност за факта, че руска кръв може да се пролее от една от страните, обръщаме нашите колони и тръгваме в обратна посока към полевите лагери, съгласно плана“, се казва в звуково съобщение, публикувано от пресслужбата на Евгений Пригожин.

Преди този призив пресслужбата на Александър Лукашенко съобщи, че президентът на Беларус е провел разговори с Евгений Пригожин по искане на Владимир Путин. Според пресслужбата на беларуския лидер резултатът от тези споразумения е решението да се спре марша на ЧВК Вагнер. Освен това е подготвен "абсолютно изгоден и приемлив вариант за разрешаване на ситуацията с гаранции за сигурност на бойците на ЧВК "Вагнер“. Кремъл не съобщи за подобни преговори.

Снощи, 23 юни, Евгений Пригожин обвини Министерството на отбраната, че е ударило позициите на неговата компания и обяви, че 25 000 души са тръгнали на "марш на справедливостта" срещу Москва. На 24 юни бойците от неговата рота блокираха военни съоръжения в Ростов на Дон.

ФСБ образува дело за подбуждане към въоръжен бунт (до 20 години затвор). Руският президент Владимир Путин нарече действията на ЧВК бунт и предателство. В Москва, както и във Воронежска и Московска област, беше въведен режим на антитерористична операция.