В западните покрайнини на Бахмут части на ЧВК "Вагнер" продължават боевете в жилищни райони. Приблизително 6% от селището остава под контрола на Въоръжените сили на Украйна, пише "Рибар" в сводка за състоянието на фронта.

Ростовска област:


▪️Един украински БПЛА се разби в строящи се надлези близо до хранилището за гориво на територията на рафинерията в Новошахтинск.

-Краснодарска територия:

▪️Четири украински дрона бяха използвани на друг обект вече в Краснодарския край. Един от безпилотните самолети успя да достигне целта и унищожи резервоара за гориво на територията на Илския нефтен завод.

-Воронежка област:

▪️Украински БЛА падна на територията на военно поделение в село Бутурлиновка.

-Гранични зони:

▪️В Суземски район на Брянска област Въоръжените сили на Украйна обстреляха село Полевие Новоселки. Няколко къщи са повредени, петима цивилни са ранени, а кракът на една жена е откъснат.

▪️Разузнавателен дрон "Акула“ е свален над Белгород.

-Посока Старобелск:

▪️В Купянския сектор продължават артилерийските двубои и взаимното разузнаване по цялата линия на съприкосновение.

▪️В Лиманския сектор подразделения на Въоръжените сили на РФ водят позиционни боеве в района на Макеевка и дере Журавка.

-Посока Соледар:

▪️В западните покрайнини на Бахмут части на ЧВК "Вагнер" продължават боевете в жилищни райони. Приблизително 6% от селището остава под контрола на Въоръжените сили на Украйна.

▪️Руските въоръжени сили водят ожесточени битки за Белогоровка (север): успяха да се закрепят в района на компресорна станция Попасненская в югоизточните покрайнини на населеното място.

-Посока Донецк:

▪️Украинските въоръжени сили обстрелваха Донецк, Горловка, Каменка, Ясиноватая, Еленовка и други населени места.

-Посока Угледар:

▪️Врагът предприе разузнаване в битка край Николските дачи, опитвайки се да отреже руските позиции и да ги обкръжи. В същото време е направен опит за развитие на настъплението към Павловка. До края на деня руските войски успяха да отблъснат атаката на украинските формирования.

Хроника на удари и взаимен обстрел в зоната на НВО през нощта на 4 срещу 5 май 2023 г.


▪️ Сутринта украинският БЛА отново удари петролната рафинерия Илски в Краснодарския край: петата инсталация е повредена, в съоръжението избухна пожар.

Според друга информация експлозията в рафинерията е станала в резултат на нападение на диверсанти.

▪️Според Shot, през нощта безпилотни летателни апарати са се опитали да атакуват село Азаровка в района на Брянск: няма жертви или щети.

▪️Руски военнослужещи поразиха цели в Николаевка, Бучки и Гремяч, Черниговска област.

▪️В Сумска област въоръжените сили на РФ са работили по обекти на противника в Шалигино, Алексеевка и Юнаковка.

▪️Руски части атакуваха местата за съсредоточаване на Въоръжените сили на Украйна в Глубокое, Липци и Волчанские хутори на Харковска област.

▪️В Старобелско направление Въоръжените сили на РФ обстрелваха позиции на противника в Новомлинск, Двуречная и Котляровка.

▪️В Бахмутско (Артьомовско) направление руски военнослужещи отбиха струпвания на жива сила и техника на Въоръжените сили на Украйна в Никифоровка, Васюковка и Бахмут.

▪️Руските ракетни войски и артилерия атакуваха обекти на украински части в Краматорск.

▪️В Донецко направление военнослужещи от Въоръжените сили на Руската федерация нанесоха удари по позициите на противника в Авдиеевка, Нетайлово и Карловка.

На свой ред украинските формирования обстрелваха гражданската инфраструктура на Донецк, Горловка и Владимировка.

▪️В южнодонецкото направление руските части отработиха съсредоточаването на противника в Угледар, Пречистовка и Новомихайловка.

▪️В района на Запорожие руските въоръжени сили удариха позиции на въоръжените сили на Украйна в Малиновка, Новоандреевка и Мали Щербак.

▪️В Днепропетровска област руската артилерия е работила по огневите точки на Въоръжените сили на Украйна в Никопол.

▪️В южния участък на фронта руски военнослужещи атакуваха пунктовете за съсредоточаване на противника в Новотягинка, Софиевка и околностите на Херсон.

През нощта украинските части са обстрелвали цивилни цели в Нова Каховка, Каховка и Песчановка.