Центърът за поддръжка на танкове Leopard 2, които Украйна получава от европейските си съюзници, ще започне да работи през май, за това съобщи украинският новинарски сайт Ukrinform.

Той ще започне да работи в отбранителното предприятие Bumar-Labedy в Гливице, Полша, още през май, потвърди вицепремиерът и министър отбраната на Полша Мариуш Блашчак на съвместна пресконференция с полския премиер Матеуш Моравецки

Блашчак заяви, че миналата седмица, той и неговите украински и германски колеги са подписали споразумение в Рамщайн, Германия, за създаването на център за поддръжка и ремонт на украинските бойни танкове Leopard 2 в Полша.

Той добави, че Украйна вече разполага или скоро ще получи два батальона танкове Leopard 2 във вариантите A4 и A6.

"Всички танкове ще бъдат обслужвани в Bumar-Labedy в Гливице“, заяви Блашчак.

Той допълни, че е решено да се създаде център за ремонт на украински танкове точно на това място, тъй като това предприятие има 20-годишен опит в поддръжката и ремонта на полските танкове Leopard 2 A4. Освен това центърът ще бъде разположен в Полша, която е естествен център за този вид дейност.

Блашчак обърна внимание на някои предизвикателства, свързани с ремонта на Leopard 2, поради ограничения достъп до резервни части. В този контекст той отбеляза, че един от подписалите споразумението за създаването на центъра е германският министър, тъй като Германия е производител на танкове Leopard.

"Наистина исках германците също да почувстват своята отговорност и този процес да протече бързо и ефективно“, заяви полският министър.