Руската армия е окупирала центъра на град Ню Йорк в Донецка област. Едновременно с това е е блокиран гарнизон на украинските въоръжени сили в Новоселовка Първа, пише Pravda.Ru в сводка от различни направления на фронта в Украйна на 10 юли.

Отбелязва се, че на Авдеевското направление руските войски са пробили украинската отбранителна линия при Очеретино, заемайки селата Восход и Сокол. Това им е позволило да достигнат Новоселовка Първа, която е важен укрепен район на украинските въоръжени сили в този район. Там е разположен фронтови пункт за снабдяване с боеприпаси за украинската армия, но част от него е в селото поради невъзможност за евакуация.

Гарнизонът на украинските въоръжени сили в Новоселовка първа сега е притиснат между подразделения на руските въоръжени сили от Новопокровски и от Сокол. Поради недостига на превозни средства и липсата на резерви, заедно с трудностите при транспортирането на подкрепления, това значително ще усложни задачата на ВСУ да задържи тези позиции, пише изданието.

На запад от Очеретино руската армия достига до покрайнините на Лозовацки и Воздвиженка. Тук Киев успява да забави придвижването на руската армия, като за това са изпратени бригади с натовско оборудване.

Украинският аналитичен ресурс DS съобщи, че на Торецкото направление руската армия е нахлула в центъра на село Ню Йорк и е разширила зоната си на контрол в района на Петровска гора. Взета е под контрол и сградата на училище №18, има напредък по улицата. Железная до завоя на улицата. Кооперативен.

Група войски "Център“ на руската армия развива своя успех, напредвайки към Торецк от Горловка, напредвайки в допълнение към Ню Йорк, в Киров, Южни и Дружба.

В доклада на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна се съобщава, че в Торецко направление руската групировка 14 пъти е атакувала украински позиции с цел пробиване на отбраната на въоръжените сили на Украйна в районите на горепосочените населени места.

На запад от Авдеевка руските войски превзеха друго село - Яснобродовка. Това ще позволи да се стигне до Карловското язовир от север и да се окаже по-голям натиск върху самата Карловка, където ВСУ изтеглят подкрепления.