Цената на златото се покачва с почти един процент, достигайки рекордно високо ниво над 2100 долара за тройунция, показват данните от търговията, пише Bloomberg.

Към 07:34 българско време цената на декемврийските фючърси на борсата Comex в Ню Йорк се покачва със 17,7 долара, или 0,85%, до 2107,15 долара за тройунция. Декемврийските фючърси на среброто се покачиха с 0,09% до 25,317 долара за унция.

Златото започна да поскъпва в петък вечерта след публикуването на макро статистика от САЩ.

Следващото заседание на Федералния резерв ще се проведе на 13 декември. Според CME Group 97,8% от анализаторите прогнозират, че дисконтовият процент отново ще остане на сегашното ниво от 5,25-5,5%.

Инвеститорите очакват редица данни, които също ще бъдат оценени от Фед. Така в четвъртък ще излезе информация за броя на подадените първоначални молби за обезщетения за безработица за седмицата, приключваща на 2 декември. Очаква се броят им да нарасне с пет хиляди до 223 хиляди. А в петък ще стане известно нивото на безработицата в страната, което според експертите ще остане на 3,9% през ноември.

Както казва Кайл Рода, старши пазарен анализатор в Capital.com в Мелбърн, пред Bloomberg, златото може и ще поскъпне при първите признаци на рецесия.