Цената на природния газ в Европа падна под 800 долара за 1000 кубически метра за първи път от 16 февруари 2022 г., показват данни от лондонската борса ICE. Общият спад на цената от началото на деня е 16%.

Цената на януарските фючърси в нидерландския хъб TTF падна до 791,3 долара за 1000 кубически метра, или 71,66 евро за МВч (въз основа на текущия обменен курс EUR/USD, цените на ICE са представени в EUR за МВч).

Котировките за газ се понижават на фона на топлото време в Европа. Температурите тази седмица в повечето страни от Европейския съюз остават над средните показатели за сезона, което доведе не само до намаляване на изпомпването на газ от хранилищата, но и до рекордно увеличение на попълването им.

В допълнение, делът на електроенергията, добита във вятърните паркове в ЕС продължава да бъде стабилен - около 20%. На 29 декември той дори достигна рекорд за цялото време на наблюдение - 32,8%.

Сега газохранилищата в Европа са запълнени на 83,19% (с 12,55 процентни пункта повече от средното за тази дата за последните 5 години), т.е. в тях има 90,03 млрд. куб.м. м газ. От "Газпром" обаче предупредиха, че дори близките до максималните газови запаси в хранилищата в големите европейски страни не им гарантират надеждно преминаване през есенно-зимния период. Натоварването на съоръженията в Европа през зимата ще бъде по-високо от предишни години поради промени в логистиката и източниците на доставка на газ.