Цените на петрола се повишиха с повече от 1 долар в петък, 23 декември, на фона на очакванията за намаляване на доставките на руски петрол, съобщава Reuters.

Суровият петрол Brent се повиши с 0,8% до 81,64 долара за барел, докато West Texas Intermediate (WTI) се повиши с 1,0% до 78,27 долара за барел. И двата сорта ще покажат втори седмичен ръст, Brent с 3,3% и WTI с 5,4%.

Износът на балтийски нефт от Русия може да спадне с 20% през декември в сравнение с предходния месец, след като Европейският съюз и страните от Г-7 наложиха санкции и тавани на цените на руския петрол от 5 декември.

Русия може да намали производството на петрол с 5-7% в началото на 2023 г., тъй като спира продажбите на страни, които подкрепят мерките, както и в отговор на намаленията на цените на петрола и петролните продукти, каза руският вицепремиер Александър Новак.

"Цените на суровия петрол се покачват, тъй като енергийните търговци се фокусират върху отговора на Москва за ограничаването на цените на руския петрол, а не върху хилядите отменени полети, които ще попречат на ваканционните пътувания“, казва Едуард Моя, анализатор на OANDA.

Повече от 4400 полета до САЩ бяха отменени за два дни поради зимна буря, която съвпадна с празничния сезон, който според някои прогнози може да е най-натовареният досега.