Цените на какаото се покачиха с над 700 долара за тон за един ден в понеделник и за първи път в историята цената му надхвърли 9000 долара, съобщава Bloomberg.

Фючърсите на какаото в Ню Йорк се повишиха за четвърти пореден ден на фона на съобщенията за финансови проблеми в Гана, вторият по големина производител на какао в света.

Страната може скоро да загуби достъп до ключов механизъм за финансиране, тъй като кризата с какаовите култури я остави без достатъчно количество какаови зърна, за да получи средствата. Местните власти разчитат на чуждестранно финансиране, за да плащат на производителите на какао.

Към настоящия момент цените на какаото се движат към 10 000 долара - ниво, което изглеждаше немислимо само преди няколко месеца. Така какаото стана по-скъпо дори от промишлената мед.

Цените на какаото са се повишили с около 60% само този месец и са се увеличили повече от два пъти от началото на годината. Отбелязва се, че основната причина за повишаването им е лоша реколта поради лошо време и болести по растенията.