Цената на газа в Европа по време на търговията в понеделник падна под 1800 долара за 1000 кубически метра за първи път от 25 юли, според Лондонската фондова борса ICE. Общото понижение на цената на газа от началото на деня е над 7%, предава ТАСС.

Цената на октомврийските фючърси в хъба TTF в Холандия падна до 1790 долара за 1000 кубически метра, или 173,5 евро за МВч.

Намаляването на цените на газа на фона на това, че запасите от газ в европейските хранилища приближават своя максимум - сега те вече са запълнени общо на над 85%. Преди това страните от ЕС се ангажираха да запълнят съоръженията най-малко на 80% до зимата на 2022-2023 г. и на 90% през всички следващи зимни периоди. Освен това в Европа през последните дни забележимо се е увеличил делът на вятърното производство, което вече е средно над 14% през септември срещу 10% през август, 12% през юли и 9% през септември 2021 г.

Също така на уебсайтовете на операторите на германските газопроводи Opal и Nel се появиха данни за възобновяване на приемането на заявки за доставки на газ от Северен поток в приемния пункт в Грайфсвалд, Германия, от 09:00 часа българско време на 19 септември . Пресслужбата на германския газопреносен оператор Gascade съобщи, че искания за прием на газ наистина са се появили, но след това са били преноминирани с нулеви обеми. От пресслужбата на Nord Stream AG на свой ред не потвърждават подновяването на изпомпването на газ през Северен поток.

Към момента Северен поток все още е спрян. На 2 септември Газпром съобщи, че по време на поддръжката на последния работещ газопомпен агрегат на тръбопровода са открити течове на масло, заради което холдингът е принуден напълно да спре преноса по газопровода.