Цената на природния газ в Европа падна под 700 долара за 1000 кубически метра за първи път от септември 2021 г. насам, показват данните от лондонската борса ICE. Общият спад на цените от началото на деня е над 2,8%.

Цената на февруарските фючърси в хъба TTF в Нидерландия падна до 696,3 долара за 1000 кубически метра, или 63,5 евро за MWh (въз основа на текущия обменен курс EUR/USD, цените на ICE са представени в евро за MWh).

Котировките за газ се понижават на фона на топлото време в Европа. Температурата в повечето страни от Европейския съюз остава под средните нива за периода, което доведе не само до намаляване на изпомпването на газ от хранилищата, но и до рекордно увеличение на попълването им. В допълнение, делът на вятърните паркове в производството на електроенергия в ЕС продължава да бъде стабилен - около 20%. А на 1 януари тя дори достигна рекорд за цялото време на наблюдение - 34,7%.

Сега хранилищата в Европа са запълнени на 83,33% (с 13,46 процентни пункта по-високо от средното за тази дата за последните пет години), съдържат общо 90,2 млрд. куб.м. м газ. От "Газпром" обаче предупредиха, че дори близките до максималните газови запаси в хранилищата в големите европейски страни не им гарантират надеждно преминаване през есенно-зимния период. Натоварването на съоръженията за съхранение на газ в Европа през зимата ще бъде по-високо от предишни години поради промени в логистиката и източниците на доставка на газ.