Според резултатите от октомври 2022 г. цената на газа в Европа се е понижила с повече от една трета спрямо края на септември и възлиза на около 1246 долара за 1000 кубически метра, според данните на Лондонската фондова борса ICE за ноемврийските и декемврийските фючърси и изчисленията на ТАСС. Един от основните фактори за спада е необичайно топлото време в региона, което забавя началото на отоплителния сезон.

Ако на 30 септември фючърсите на газ приключиха търговията на около 1884 долара за 1000 кубически метра, то на 31 октомври търговията затвори на 1246 долара, което е с 34% по-ниско в сравнение с края на предходния месец.

Средната цена на газа в Европа през октомври е била около 1382 долара за 1000 кубически метра, а през септември - 2090.

Една от основните причини за този спад е приближаването на запасите в подземните газови хранилища (ПГХ) в европейските страни до максимум. Според Gas Infrastructure Europe към 30 октомври съоръженията за ПГХ в Европа са запълнени на 94,34%. Това е с 5,33 процентни пункта повече от средното за тази дата за последните пет години. Сега те съдържат около 102 милиарда кубически метра газ, докато максималният капацитет на европейските газови хранилища е 107,7 милиарда кубически метра.

Запълването на подземните хранилища за газ бе постигнато чрез увеличаване на доставките от алтернативни на Русия доставчици и намаляване на потреблението на газ в промишлеността.

Преди това страните от ЕС се ангажираха да запълнят съоръженията най-малко с 80% до зимата на 2022-2023 г. и с 90% през всички следващи зимни периоди. В същото време "Газпром" предупреди, че дори близките до максималните газови запаси в ПГХ на големите европейски държави не им гарантират надеждно преминаване на есенно-зимния период.

В подкрепа на европейските страни бяха и климатичните условия - октомври се оказа необичайно топъл, което доведе до забавяне на началото на отоплителния сезон. Сега Европа изпитва пренасищане с газ, тъй като масивното натрупване на доставки на ВПГ съвпадна с необичайно топлото време.

Също през октомври средният дял на вятърното производство в производството на електроенергия в ЕС се е увеличил значително - до около 18% спрямо 13,5% през септември. Нарастването му води до по-малко използване на газ за битови нужди и в промишлеността, което от своя страна увеличава скоростта на създаване на запаси.