Цената на газа в Европа в началото на търговията в сряда падна под 750 долара за 1000 кубически метра за първи път от 2 ноември 2021 г. според лондонската борса ICE. Общото понижение на цените от началото на деня е над 3%, предава ТАСС.

Цената на февруарските фючърси в хъба TTF в Холандия падна до 733 долара за 1000 кубически метра, или 67 евро за MWh (на базата на текущия обменен курс евро/долар, цените на ICE са в евро за MWh).

Котировките за газ се понижават на фона на топлото време в Европа. Температурата в повечето страни от ЕС остава над климатичните показатели, което доведе не само до намаляване на изземването на газ от хранилищата, но и до рекордно увеличение на инжектирането в тях. В допълнение, делът на вятъра в производството на електроенергия в ЕС продължава да бъде стабилен около 20% или по-висока граница. А на 1 януари тя дори достигна рекорд за цялото време на наблюдение - 34,7%.

Сега газовите хранилища в Европа са запълнени на 83,33% (с 13,46 процентни пункта повече от средното за тази дата за последните 5 години), те съдържат 90,2 млрд. куб.м. газ.