Цената на газа в Европа падна три пъти през зимата до около 515 долара за хиляда кубически метра, според данни на лондонската борса ICE за фючърси и изчисления на ТАСС. Един от основните фактори за този спад е необичайно топлата зима и високата запълненост на газовите хранилища.

Ако на 30 ноември фючърсите на газ се търгуваха за около 1550 долара за 1000 куб., то на 28 февруари търговията затвори на 515 долара - три пъти по-ниска спрямо началото на зимата. Най-силен спад беше наблюдаван на 28 февруари, когато цената на газа падна до 505 долара за първи път от края на август 2021 г.

Средната цена на газа в Европа през декември е била около 1272 долара за 1000 кубически метра, през януари - 712, а през февруари - вече около 583.

Бързото поевтиняване на газа се дължи на много топлото време в региона през настоящия отоплителен сезон. Ако в средата на декември температурите бяха за кратко под климатичната норма, то след това в Европа дойде затопляне, което поддържа температурите.

В допълнение, делът на вятърното производство в производството на електроенергия в ЕС беше на високо ниво през декември и януари. А на 15 януари тя дори достигна рекорд за цялото време на наблюдение - 35,4%.

Освен това запасите в съоръженията за съхранение на газ в ЕС са на исторически максимум за това време на годината. Сега те са запълнени на 61,65% (с 21,61 процентни пункта по-високо от средното за тази дата за последните пет години), съдържат 66,94 млрд. куб.м газ.