Два самолетоносача и стотици самолети – такива ще бъдат загубите на САЩ при евентуален въоръжен сблъсък с Китай за остров Тайван.Такива изводи правят експертите от американския Център за стратегически и международни изследвания (CSIS) на базата на 18 хипотетични сценария за войната, изготвени с участието на офицери в оставка от ВМС и ВВС на САЩ.

В най-лошия сценарий Съединените щати ще загубят 900 изтребители и щурмови самолети (половината от боеспособната техника) и по-голямата част от надводния флот в региона за няколко седмици конфликт.

Според американските експерти Пекин също няма да постигне целите си. Десантната операция би се провалила, а загубите възлизат на 150 кораба. В най-добрия случай китайските войски ще създадат плацдарм на острова, но разширяването му ще бъде непосилна задача. Освен това американските противокорабни ракети Harpoon, които са на въоръжение в Тайван, ще играят основна роля в противодействието на китайската армия, тъй като по-голямата част от авиацията на Тайпе ще бъде унищожена още в първите дни.



Въпреки привидно положителния финал за Тайван – отразяване на опита за нахлуване на КНР, загубите за инфраструктурата и икономиката на острова ще бъдат катастрофални. Както и цената на военната кампания за САЩ и Китай.

Експертите определят 2026-та като годината на хипотетичния конфликт.

Превод и редакция: Иван Христов