Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ вербува за агенти руснаци, недоволни от войната в Украйна, съобщава американското издание The Wall Street Journal.

Ръководителят на разузнаването на ЦРУ Дейвид Марлоу използва първата си лична публична изява, откакто зае поста миналата година, за да направи предложение към потенциални агенти, отбелязват от редакцията.

В реч пред академичната общност на Университета "Джордж Мейсън“, Марлоу заяви, че нахлуването в Украйна е било огромен провал за държавния глава на Руската федерация Владимир Путин и отваря възможности за западните разузнавателни агенции сред недоволните руснаци.

"Путин беше в най-добрия си момент в деня преди да нахлуе“, когато все още имаше способността да принуди Украйна, да повлияе на НАТО и да демонстрира, че Русия е могъща нация. Той пропиля всяка частица от това“, изрази увереност високопоставеният служител на ЦРУ.

"Търсим по света руснаци, които са толкова отвратени от това, колкото и ние. Защото сме отворени за работа“, обяви Марлоу.

Публичното му изказване – едно от малкото – е от миналата седмица и то пред избрана аудитория от университетски преподаватели и служители. Hayden Center публикува в понеделник видео от събитието, което свързва Марлоу със заместник-директора за анализ на ЦРУ Линда Вайсголд, чийто отдел отговаря за изготвянето на готови разузнавателни доклади.

Марлоу, назначен на поста си през юни 2021 г. от директора на ЦРУ Уилям Бърнс, говори арабски език и има зад гърба си десетки назначения чужбина като началник на агенции, включително в Близкия изток.

Неговите забележки отразяват неотдавнашните твърдения на бивши висши офицери от ЦРУ, съгласно които недоволството на много руснаци от войната в Украйна предоставя благоприятна почва за набиране на агенти сред военни офицери, олигарси, чието състояние е изтъняло от санкциите, както и бизнесмени и други, които са избягали от родината си.

Не е ясно доколко това предложение може да се смята за сериозно, но "очевидно“ от месеци в Европа и около нея е в ход засилена шпионска война, която се води успоредно с тази в Украйна, коментира изданието.

Европейските правителства експулсираха стотици руски дипломати, заподозрени в шпионаж, и арестуваха най-малко двама "нелегални“ – агенти на Русия, представящи се за някой друг, несвързан с правителството в Москва. На свой ред Кремъл нареди съкращения на дипломатическото присъствие на САЩ, ограничавайки значително възможностите за шпионаж.

Ръководителят на MI6, британската служба за външно разузнаване, заяви това лято, че експулсирането от страна на западноевропейските правителства на стотици заподозрени руски шпиони е затруднило сериозно разузнавателните операции на Кремъл.

"400 служители на руското разузнаване, работещи под дипломатическо прикритие, са били експулсирани“, поясни директорът на MI6 Ричард Мур на форума за сигурност в Аспен. "В Обединеното кралство смятаме, че това вероятно е намалило наполовина способността им да вършат работата си, да шпионират в полза на Русия.“

Длъжностни лица разкриват много по-малко за техните разузнавателни операции в самата Украйна, въпреки че настоящи и бивши западни служители твърдят, че персоналът на ЦРУ и MI6 е на място, провеждайки обучение и други дейности. Подробностите не са публично известни и нито една от двете служби не обсъжда чуждестранните си операции.

Вайсголд, която прекара две години като ръководител на разузнаването при президента Джордж У. Буш, твърди, че войната в Украйна не е към края си. Въпреки многократните неуспехи Путин не се е отказал от първоначалните си цели в Украйна, уверена е тя.