Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е информирало Израел, че Иран може да атакува страната през следващите денонощия, съобщава Voxnews, като се позовава на близкоизточни медии.

"Унищожаването на иранското консулство в Сирия, при което загинаха десетки високопоставени ирански служители и генерали, рискува да ескалира в голяма война в региона. Това съобщават някои медии в Близкия Изток, според които американското разузнаване предупреждава Израел да очаква военен отговор от Иран в рамките на 48 часа“, се казва в материала.

Според Al Mayadeen Иран планира комбинирана атака с "дъжд“ от дронове и ракети по стратегически цели в Израел.

Междувременно изданието The Times of Israel пише, че Израелските сили за отбрана са започнали да призовават резервисти за противовъздушна отбрана поради опасения от ответен удар от Иран.

"Ходът идва на фона на заплахите на Иран да отговори на вероятното убийство от Израел на Мохамад Реза Захеди, висш служител на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КСИР) в Сирия, заедно с неговия заместник, петима други офицери от КСИР и поне един член на Хизбула“, се казва в публикацията.

Channel 12 съобщава, че Израел е в повишена готовност относно потенциален отговор на Иран на удара в Сирия. Отбелязва се, че този удар ще изисква по-значителен отговор на военните на еврейската държава.

В началото на април Иран обвини Израел в атака срещу консулството на страната в Сирия. Бе докладвано, че в резултат на удара по Дамаск, по-специално, командирът на силите "Ал Кудс“ на КСИР генерал Мохамад Реза Захеди е бил убит.

Говорителят на Израелските отбранителни сили контраадмирал Даниел Хагари заяви пред репортери, че няма да коментира удара. В същото време той подчерта, че мястото, където е нанесен ударът, "не е консулство или посолство“, а военна сграда на силите "Ал Кудс“, "маскирана“ като цивилна сграда.