Русия вече навлиза в третата година от войната си с Украйна, но финансите й не изглеждат много засегнати от пълномащабна агресивна война, а хазната й е на безпрецедентно ниво, особено след рекордните продажби на суров петрол през 2023 г. Според нов анализ Русия продава петрол на Индия в огромни количества, пише CNN.

Индия, стратегически съюзник на САЩ, която поддържа тесни връзки с Русия, купува петрол от Русия, преработва го и след това го изнася на свой ред в САЩ, пише американската медия. Този поток от плащания, в крайна сметка облагодетелстващ режима в Кремъл, идва след като Индия е увеличила покупките си на петрол от Русия 13 пъти от преди войната в Украйна, според анализ на Центъра за енергийни изследвания и чист въздух (CREA), цитиран от CNN.

Според цитирания анализ Индия почти напълно е изместила западните клиенти на руския пазар, тъй като те са се отказали от руските продукти в резултат на санкциите. Въпреки че продажбите от Русия за Индия не подлежат на санкции и са напълно легитимни, изследването на корабните маршрути показва, че този огромен обем продажби включва така нареченият "призрачен флот" от петролни танкери, създадени специално от руснаците, за да се опитат да скрият техните търговски партньори.

CNN също така посочва, че има информация за част от тези операции, извършени в гръцкото пристанище Гитио по-рано този месец - два петролни танкера, един масивен и един по-малък, почти залепени един за друг, прехвърлят петрол между корабите, за да скрият произхода на горивото и крайната му дестинация. Двата петролни танкера са с "пъстро" минало. И двата са напуснали Русия преди няколко седмици. Единият е собственост на базирана в Индия компания, обвинена в участие в дейности за нарушаване на санкциите. Другият е бил държан от лице, санкционирано от САЩ, според мониторинговата фирма Pole Star Global. "Трансферите понякога се извършват законно. Съществуват обаче непозволени тактики за заобикаляне на санкциите. Използват се многопластови операции, за да се подведат властите относно това къде отива петролът и кой купува и кой продава“, заявява Дейвид Таненбаум от Pole Star Global. Десетки подобни трансфери се извършват всяка седмица в гръцкия Лаконийски залив, удобно място по маршрута Суец-Азия, според анализаторите.