Миналата седмица редица американски военни бази в Европа са били поставени в състояние на висока готовност, след като разузнаването на страната е установило, че подкрепяни от Русия лица може да планират саботажни атаки срещу американски военен персонал и съоръжения, пише CNN, цитирайки редица източници, запознати с проблема.

Според събеседниците на медията разузнаването предполага, че Руската федерация разглежда военни бази и персонал на САЩ като възможни цели за атаки с използване на прокси сили, например инциденти, които са извършени или осуетени на различни места в Европа през последните месеци.

Изданието също така отбелязва, че през април двама граждани на Германия и Русия са били арестувани по обвинения в подготовка на експлозии и палежи на редица съоръжения, включително военни бази на САЩ, по нареждане на Руската федерация.

Събеседниците отбелязаха, че информацията от разузнаването, получена от Съединените щати през последните две седмици, която досега не е била известна, се счита за достатъчно тревожна, за да изисква допълнителни мерки за сигурност.

Освен това на 30 юни няколко американски военни бази в Европа повишиха нивото на тревога до сила за защита Чарли, която "се използва, когато е възникнал инцидент или е получена разузнавателна информация, показваща вероятността от някаква форма на терористично действие или атака срещу персонал или съоръжения“.

В същото време високопоставен служител на НАТО казва, че Алиансът "значително е увеличил“ споделянето на разузнавателна информация относно "руската кампания за прикрит саботаж“ в Европа, която става все по-нагла и агресивна през последните месеци поради изборите на Запад, защото е "чудесна възможност“ за Русия да се опита да подкопае обществената подкрепа за Украйна, смята служителят.

На свой ред Европейското командване на въоръжените сили на САЩ все още не е коментирало причината за промяната в нивото на защита на силите миналата седмица, но говорителят на командването Дан Дей отбеляза, че "повишената ни бдителност не е свързана с нито една заплаха, а се дължи на комбинация от фактори, потенциално засягащи сигурността на американските сили в европейския театър на операциите".