Военнослужещи на Украйна споделят пред американския телевизионен канал CNN, че имат проблеми със свързването към жизненоважната интернет услуга Starlink, която се използва по-специално за управление на атакуващи дронове.

Един от операторите в Запорожка област, пожелал да го наричат ​​Михаил, пояснява, че проблеми са наблюдавани през последните три седмици. "Започнахме да забелязваме лошо качество на разговорите“, заяви той.

"Постоянно се поврежда, трябва да се рестартира, за да започне да работи нормално. Но след това скоростта започва да намалява и връзката отново прекъсва. Това носи доста неприятни усложнения", добавя събеседникът на телевизията. Според него един от негативните фактори за работата на Starlink вероятно е неблагоприятното време.

Според друг войник, оператор на БпЛА в Запорожска област, трудностите със Starlink са се усетили през януари.

"Преди Нова година скоростта беше много по-висока. Сега тя (намаля) с 50%“, казва войник от 65-та механизирана бригада на име Антон.

CNN също така обръща внимание на факта, че руската страна е започнала активно да използва Starlink. "Те не могат да използват Starlink в дълбините на Русия, но близо до фронтовата линия, на разстояние от 30 до 50 километра, наистина е възможно“, каза един от украинските бойци по-рано.

Експертите смятат, че е възможно да се блокират терминалите на Starlink само с помощта на геолокационни кадри. Но тъй като украинските и руските терминали са разположени на сравнително малко разстояние един от друг, опитът за блокиране на някои от тях може да доведе до блокиране на други.

Проблемът с попадането на Starlink в неподходящи ръце става все по-належащ. Ново разследване на Bloomberg установи, че глобалната сателитна система се използва в Йемен, Судан и Венецуела.