Лидерите на Републиканската партия в Конгреса на САЩ обмислят да намалят помощта за Украйна от дългосрочния си законопроект за разходите за финансиране на Пентагона, съобщи CNN, като се позова на двама свои източници.

Макар че намаляването на помощта за Украйна може да спечели симпатиите на някои, не е ясно дали умерените членове на Републиканската партия, одобряващите бюджета и "ястребите" в областта на отбраната, ще се съгласят с тази промяна. И то в същия ден, когато украинският президент Володимир Зеленски е на посещение на Капитолийския хълм във Вашингтон.

Блок от противници на отпусканена допълнителни средства за Украйна провали процедурното гласуване на законопроекта за отбраната на 21 септември, отчасти заради противопоставянето на включените в законопроекта 300 млн. долара (553.29 млн. лева) за финансиране на инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна. Тази инициатива обаче е същата помощ, която се отпуска от 2014 г. насам, когато Русия нахлу в Крим.

В законопроекта се посочва, че парите могат да се използват за обучение, оборудване, смъртоносна помощ, логистична подкрепа, доставки, услуги, заплати, стипендии и информация. Законопроектът за разходите за отбрана включва всякакви средства за подпомагане на чужди правителства, включително пари за Кувейт.

Този законопроект не е същият като допълнителната помощ за Украйна, която Белият дом поиска и на която част от републиканците се противопоставят. Миналия месец президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса повече от 24 млрд. долара (44.26 млрд. лева) за Украйна и други международни нужди. Искането включва повече от 13 млрд. долара (23.98 млрд. лева) за помощ в областта на сигурността и 7,3 млрд. долара (13.46 млрд. лев) за икономическа и хуманитарна помощ за Украйна.