Украинските специални служби вероятно стоят зад поредица от удари с безпилотни самолети и наземна операция, насочена срещу подкрепяна от "Вагнер" милиция близо до столицата на Судан, твърди CNN, като се базира на собствено разследване. 

Данните от разследването увеличават перспективата последиците от руската инвазия в Украйна да се разпространят далеч от фронтовата линия.

В разговор със CNN украински военен източник описва операцията като дело на "несуданска армия". Запитан дали Киев стои зад атаките, източникът отговаря само, че "украинските специални служби вероятно са отговорни".

Операцията включва серия от нападения срещу паравоенната група "Сили за бърза подкрепа" (СБП), за която се смята, че получава помощ от руската наемническа групировка "Вагнер" в борбата си срещу суданската армия за контрол над страната.

От американската медия не са успели да потвърдят независимо участието на Украйна в серията от удари. Но видеоматериалите разкриват отличителните белези на атаките с дронове в украински стил, пише CNN.

В поне осем от ударите са участвали два налични в търговската мрежа безпилотни самолета, широко използвани от украинците, като на контролера на дрона е бил забелязан украински текст. Експертите също така заявиха, че използваната тактика, а именно моделът на безпилотните самолети, които нахлуват директно в целта си, е много необичайна за Судан и по-широкия африкански регион.

Прикритите удари на Украйна в Судан биха означавали драматично и провокативно разширяване на действията на войната на Киев срещу Москва. Освен поредицата от атаки на украински дронове, които поразяват дълбоко в руската територия, продължаващата контраофанзива на Украйна е съсредоточена върху окупираните източна и южна част на страната.

Украйна не е поела официално отговорност за нападенията, които са заснети на кадри от дрон. Части от тези видеоклипове се разпространяват в социалните медии. Преди това не са публикувани кадри от наземната операция.

Високопоставен судански военен източник е заявил, че "не знае за украинска операция в Судан" и не вярва това да е вярно.

Множество американски официални лица изглежда не са знаели за предполагаемия инцидент и са изразили изненада от предположението, че ударите и сухопътната операция може да са били извършени от украински сили.

Видеозаписите, в които се редуват гледната точка на пилота, гледната точка на наблюдаващия отгоре дрон и гледната точка на самия контрольор, показват поредица от удари с дрон в и около Омдурман, град от другата страна на река Нил от столицата Хартум, който се е превърнал в централна точка на боевете между двете враждуващи фракции.

Безпилотните летателни апарати с поглед от първо лице (FPV) позволяват на пилотите да наблюдават операцията от гледната точка на дрона, като носят очила или използват монитор, за да гледат предаването на живо. Във видеоклиповете, заснемащи ударите с дронове, се вижда нещо, което изглежда като дрон DJI MAVIC 3. И двата вида безпилотни летателни апарати са налични в търговската мрежа и се използват широко от украинските сили.

Дронът DJI MAVIC 3 има максимално разстояние на полет от 30 км, обхват на видеопредаване от 15 км и 46 минути време за полет, което би означавало, че пилотът е управлявал дрона вътре в града или много близо до него.

Във видеото, показващо монитора на контролера на дрона, се вижда текст на английски и украински език, включително "Зупинити" или "Спри". Операторът на дрона, който изглежда е чужденец, също се вижда в отражението на контролера, но операторът е с балаклава и не може да бъде идентифициран.

Британски изследовател, който управлява Calibre Obscura, уебсайт, който идентифицира оръжия, анализира кадрите за CNN и заяви, че устройството съвпада с тези, използвани от украинските сили за управление на дронове DJI MAVIC.

CNN определи геолокацията на местата на дребномащабните нападения и наземната операция, които се виждат на видеозаписите с дронове, но не можа да провери независимо датата на заснемане на видеозаписите. Няколко удара по моста Шамбат, който свързва Омдурман и Хартум, изглежда съвпадат с местните съобщения в социалните медии за нападение на 8 септември.

Според друг високопоставен судански източник ударите са нанесени само два дни след като "Вагнер" е охранявал голям конвой с оръжие на СБП в Ал Зуруг, в югозападната част на страната, близо до границата с Чад. Служителят заявява пред CNN, че голям брой превозни средства, включително няколко камиона, превозващи оръжия от "Вагнер", са пристигнали в Зуруг на 6 септември. CNN е получила сателитни снимки, които показват над 100 превозни средства, включително десетки камиони, в гарнизона в същия ден, в който високопоставени судански източници съобщават за оръжейния конвой.

Двама чадски военни информатори са заявили пред CNN, че конвоят е пътувал през Чад до Зуруг, което би било сигнал за разширяване на сферата на влияние на Русия и "Вагнер" в Африка, за която е широко известно, че включва Мали, Судан, Централноафриканската република и Либия.

Мощната руска наемническа групировка играе публична и ключова роля в чуждестранните военни кампании на Москва, а именно в Украйна, и многократно е обвинявана в извършване на жестокости. В Африка тя е помогнала да се подкрепи нарастващото влияние на Москва и завземането на ресурси.

Двама чадски военни информатори заявиха пред CNN, че конвоят е пътувал през Чад до Зуруг, което би било сигнал за разширяване на сферата на влияние на Русия и Вагнер в Африка, за която е широко известно, че включва Мали, Судан, Централноафриканската република и Либия.

Мощната руска наемническа групировка играе публична и ключова роля в чуждестранните военни кампании на Москва, а именно в Украйна, и многократно е обвинявана в извършване на жестокости. В Африка тя е помогнала да се подкрепи нарастващото влияние на Москва и завземането на ресурси.

Шест удара с безпилотни самолети са насочени към пикапи, движещи се по моста Шамбат. Други осем атаки са поразили паркирани превозни средства, сгради и въоръжени мъже в Омдурман и западното предградие Омбада, където през последните седмици суданските военни извършиха серия от въздушни нападения срещу позиции на СБП, които според съобщенията са отнели живота на десетки цивилни.

На един от видеозаписите се вижда как поне трима чуждестранни бойци изглеждат, че извършват набег срещу сграда. В клипа, очевидно записан с телесна камера, войниците носят нощни очила, а един от войниците изглежда носи ракетен гранатомет. Въздушен кадър, показващ как войниците напредват към сградата, е геолокиран от CNN към квартал в Омдурман, близо до мястото, където са извършени ударите с дрон.

CNN вече съобщи, че според техни източници "Вагнер" снабдява СБР с ракети земя-въздух, които подпомагат паравоенните бойци и техния лидер Мохамед Хамдан Дагало  в борбата му за власт с генерал Абдел Фатах ал Бурхан, военния владетел на Судан и ръководител на въоръжените му сили.

Анализатори и изследователи предполагат, че Кремъл е засилил контрола върху дейността на наемническата група в Африка като част от по-големи усилия за интегрирането ѝ в руското министерство на отбраната след неуспешния бунт на Пригожин през юни.

Два дни след смъртта на Пригожин руският заместник-министър на отбраната Юнусбек Евкуров започна обиколка в пет държави, където се намираха старите места на Вагнер: Либия, Сирия, Мали, Буркина Фасо и ЦАР.

По време на срещата на върха Русия-Африка в Санкт Петербург в края на юли, по-малко от месец преди смъртта на Пригожин - ръководителят на тайните настъпателни операции в руското военно разузнаване (ГРУ) генерал Андрей Аверянов участва в срещи с ръководителите на Мали, ЦАР, Еритрея и Буркина Фасо.

"Многократно сме питали Кремъл за подкрепата на Аверян за РСФ, а те ни отговориха, че нямат информация за това", е заявил високопоставеният судански източник пред CNN. "За нас Кремъл и Вагнер станаха едно и също."

Докато се бори с Русия, Киев отдава стратегическо значение на задълбочаването на връзките в чужбина, включително сред африканските държави. Украинският външен министър Дмитрий Кулеба направи три пътувания до континента през последната година, като посети повече от 10 държави.

"Русия много усилено се опитва да задържи държавите в своята орбита чрез принуда, подкупи и страх... Русия има два инструмента за работата си в Африка, като най-мощните са пропагандата и "Вагнер", заяви Кулеба в неотдавнашно интервю за AFP.

"Нашата стратегия не е да заменим Русия, а да освободим Африка от руската хватка", допълва той.