Стратегията на Украйна за възвръщане на контрола над Крим се фокусира върху три основни "задачи", които включват атакуване на "окупационни военни обекти", е заявил Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария, цитира CNN.

"Първо: трябва да овладеем небето над полуострова, за да можем активно да унищожаваме руската военна и критична инфраструктура. За тази цел се унищожават противоракетни системи за противовъздушна отбрана, включително "Триумф", е написал Подоляк в публикация в социалните мрежи.

По-рано в източник от украинските служби за сигурност е заявил, че Украйна е унищожила руски комплекс за противовъздушна отбрана "Триумф" край град Евпатория в анексирания Крим .

"Второ: трябва да спрем широкомащабните непрекъснати доставки на ресурси и резерви в зоната на активни военни действия", заявява още Подоляк. "За тази цел се унищожава транспортната логистика, включително незаконни обекти като мостовете в Керченския проток".

"Трето: трябва да прогоним остатъците от руския черноморски флот от кримските териториални води и извън тях и да възстановим статута на Черно море като море с външна юрисдикция", е допълнил той. "За тази цел се унищожава ремонтната инфраструктура и руските военни кораби".

Думите на Подоляк отразяват и някои от другите атаки, които Украйна проведе през последните дни.

Руското министерство на отбраната съобщи, че рано сутринта руската противовъздушна отбрана е свалила 11 украински дрона над Крим. Кримският мост също е бил затворен за движение рано на 14 септември, но след това е бил отворен отново.

Ден по-рано два руски военни кораба бяха повредени при украинска атака срещу база за ремонт на кораби в Севастопол, което изглежда е най-мащабният удар по пристанището от началото на войната.