Украински дронове с изкуствен интелект (ИИ) се опитват да унищожат руската енергийна индустрия – и засега се справят успешно със задачата, отбелязва американският телевизионен канал CNN.

Украинските дронове успешно летят до Москва, Рязан и други руски градове, където са разположени големи петролни рафинерии на страната. Руската противовъздушна отбрана не може да се справи с тях, така че атаките им стават все по-успешни.

"Тези смели украински атаки нанасят удар на огромната петролна и газова индустрия на Русия, която въпреки западните забрани за внос и тавани на цените, остава най-големият източник на доходи за военната икономика на Москва“, подчертава телевизията. Атаките са станали възможни благодарение на използването на дронове с по-голям обхват и разширени възможности. На някои от тях дори са започнали да интегрират основна форма на изкуствен интелект, за да им помогнат да се ориентират и да избягват препятствия, разкрива източник, близък до украинската програма за разработване на дронове.

"Точността при заглушаване се осигурява чрез използването на изкуствен интелект. Всеки UAV има терминален компютър със сателитни данни и данни за терена. Полетите се координират предварително с нашите съюзници, а дроновете се придържат към полетния план, така че да можем да поразяваме цели с точност до метър“, обяснява източникът на медията.

Тази точност е възможна благодарение на сензорите на дрона – т.нар. "машинно зрение“, което е форма на ИИ. Дронът всъщност е "научен“ да определя географията и целта, към която се насочва. Той може да определи къде се намира, без да е необходима комуникация със сателити.

Крис Линкълн-Джоунс, бивш британски военен офицер и експерт по борба с дронове и изкуствен интелект, уточнява, че нивото на "интелигентност“ на дроновете все още е много ниско.

"Това ниво на автономност не е било наблюдавано досега при дронове, но все още сме в ранните етапи на потенциала на тази технология“, коментира той пред CNN.

Министерството на отбраната и Службата за сигурност на Украйна отказаха да коментират информацията за дронове с ИИ, отбелязва CNN.

Според телевизията Украйна е изградила пълноценна индустрия за дронове, което й е дало технологично предимство пред значително по-голямата работна сила и по-добре подготвеното индустриално оборудване в Русия.

Експерти уверяват, че Украйна не насочва удари към съоръжения за съхранение на гориво, а към дестилационни инсталации, където суровият петрол се рафинира и превръща в гориво или други производни.

"Някои от тях са вълнуващи цели, които изискват много западни технологии, а за Русия е много по-трудно да придобие такива“, казва Ноа Силвия, анализатор в Royal United Services Institute, британски мозъчен тръст.

Експерти смятат, че тези атаки може да имат по-голямо въздействие върху руската икономика от настоящите санкции.